Selecteer een pagina

Mensen kunnen om veel verschillende redenen re-integreren. Een van de redenen is bijvoorbeeld na een Burn-Out, wanneer de diepste dip is geweest.  
Maar wat is een Burn-Out eigenlijk?
Een Burn-Out is het opbranden nadat iemand langdurig aan stress is blootgesteld. Het blijkt bij zowel mannen als vrouwen voor te komen, maar wat schokkender is, is dat het ook voorkomt bij kinderen, jongeren en studenten. Hoe is dit toch mogelijk? Moeten de kinderen niet lekker spelen, de jongeren genieten en de studenten lekker feesten?

Een prestatiemaatschappij

We leven in een prestatiemaatschappij. We moeten de hele dag van alles. Klein of groot. En daarbij moeten we ook nog zo goed mogelijk presteren. Presteren op school, presteren op sport en presteren op je werk. Wanneer je voor een lange tijd op de toppen van je kunnen moet presteren, heel veel stress ervaart en/of emotioneel overbelast bent, dan loop je een zeer grote kans om een Burn-Out te krijgen.  Mensen met een Burn-Out omschrijven dit vaak als het leeg raken van de accu, het voortdurend in een hoge versnelling staan of het zover uitrekken van een elastiek totdat deze als ware knapt.
Een Burn-Out heeft niet altijd met het werk te maken, denk maar eens aan een stressvolle thuissituatie. Vooral mensen die perfectionistisch zijn en de lat erg hoog voor zichzelf leggen, lopen een hoger risico.

Enkele symptomen van een Burn-Out.

De symptomen van een Burn-Out is een hele lijst. Je kunt denken aan:
-Slecht slapen
-Vergeetachtigheid
-Emotionele reacties (bv huilen)
-Piekeren
-Niet kunnen genieten van dingen
-Hoofd- en nekpijn
-Chaotisch denken
-Verminderde weerstand
-Verandering eetlust
-Angsten
Maar deze lijst is nog vele malen langer. Bij elke persoon is het anders. Het lijkt er op dat de Burn-Out de zwakste plek van je lijf “pakt”. Er zijn mensen die veel last hebben van de spieren in de rug, last hebben van hun darmen of last hebben van hartkloppingen en alle drie de klachten kunnen te maken hebben met een Burn-Out.

Een Burn-Out voor zijn!

Wanneer je de laatste tijd toch best veel stress ervaart, je merkt dat je best kortaf reageert op je gezin en je hele afdeling van je werk staat langdurig onder druk, dan is het slim om toch enig actie te ondernemen. De Verkikkering   geeft trainingen om stil te staan bij de druk die je bijvoorbeeld als team ervaart en hoe je elkaar gezond kunt houden. Er wordt gekeken naar wat je wilt en wat je moet, naar autonomie, relaties en competenties op de werkvloer. Wanneer je jouw kernwaarden helder hebt, krijg je zicht op je drijfveren. Van daaruit is het makkelijker keuzes maken en sta jij weer achter het roer in plaats van dat die enorme berg “moetens” jouw dag dicteert.

De Fabryk Werkt! en de Verkikkering.

Binnen de Fabryk heeft het team al eens “gebruik” mogen maken van de diensten van de Verkikkering. Samen met de Verkikkering heeft het team van Fabryk gekeken en uitgezocht wat het team belangrijk vindt binnen het werk om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en ontwikkelen.
Binnen de Fabryk vinden wij gezond en waardevol werk belangrijk. Er is aandacht voor veiligheid, respect en het mogen zijn wie je bent.  Op deze manier hopen we dat ieder hier op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo aan zijn of haar herstel kan gaan werken om uiteindelijk weer volop gebruik te gaan maken van zijn sterke punten en zijn kwaliteiten.

Toch een Burn-Out!

Wanneer je toch een Burn-Out hebt dan heb je naast het herstellen ook nog de grote klus om te gaan veranderen. Wanneer jij niet verandert, dan is de kans dat jij weer een Burn-Out krijgt groot. Wanneer jij je leven weer wat op orde hebt en jij toe bent aan het stuk re-integreren dan kan je binnen Fabryk Werkt aan de slag met het onder andere het veranderen van je gedrag. Binnen de Fabryk zetten we samen met jou een traject uit, stellen we samen doelen op zodat jij op een gezonde manier kun re-integreren en herstellen.